Solokoncert med pianist Kristian Marcussen

Hvordan er det at være pianist, når man har diagnosen skizofreni?

Musik holder mig sund

Jeg havde absolut intet hørt om psykiatri. Indtil jeg var 28 år gammel. Bum, så havde jeg min første psykose, ganske pludseligt. Jeg var i en livskrise. Havde mistet en kæreste, var opsagt fra min lejlighed og havde afbrudt min tredje uddannelse fra Rytmisk Musikkonservatorium i København. Jeg havde allerede gennemført to andre musikkonservatorieuddannelser.

Først ville jeg ikke hverken indlægges eller spise medicin. Jeg synes stadig, det er noget underligt noget, men indlæggelser og medicin er imidlertid nogle af de bedste tilbud, jeg er stødt på, når jeg har været i dårlige perioder.

Så begyndte jeg at bruge musik. Musik, som jeg havde studeret hele livet, blev i perioder min eneste glæde, og en trøst når jeg var ked af det.

Jeg tror, at uanset om man hører rolig eller energisk musik, kan det være med til at højne ens mentale sundhed. Og sundhed er nøgleordet. At holde mig sund er med til at holde mig rask. To ord, som hedder det samme på visse sprog. Sund og rask.

Med bedøvede hænder

Siden min skizofreni brød ud for 20 år siden, har jeg kæmpet mig frem i et virke som pianist, som var det hænderne, der var bedøvet af medicin.

Medicinens bivirkninger har nemlig gjort, at jeg ikke har så meget energi som jeg havde før jeg fik medicin. Men jeg er nødt til at tage den.

På trods af nedsat aktivitetsniveau, er det lykkes mig at indspille og udgive flere album med musik, og desuden holde fast ved en del koncerter. Men hvad sker der med tempoet og udtrykket i musikken, når psykisk sygdom gør, at man ikke formår at øve sig lige så meget som man har gjort tidligere?

Koncert med foredrag om musik og recovery

På koncert spiller jeg mine egne kompositioner og fortæller om musikkens betydning for mit liv. Om hvordan jeg har brugt musik i forhold til min mentale sundhed. Om tilblivelsen af de enkelte numre.

Mine kompositioner og mit spil foregår ofte i et roligt og klangfuldt univers. For det er her jeg finder fred.

Booking: info@medicinemelodies.com